Blog

Sanzienele

Sărbătoarea populară celebrată din cele mai vechi timpuri Sânzienele, serbate la 24 iunie, sunt fiinţele supranaturale cu puteri magice şi atingere binefăcătoare care au înflăcărat imaginaţia românilor.

Legendele spun că Sânzienele sunt nişte fete foarte frumoase, care trăiesc prin păduri sau pe câmpii. Ele se prind în horă şi „dau puteri” deosebite florilor şi buruienilor, acestea devenind plante de leac, bune la toate bolile. În popor se crede că, în noaptea Sânzienelor, zânele zboară prin aer sau umblă pe pământ. Ele cântă şi împart rod holdelor, femeilor căsătorite, înmulţesc păsările şi animalele, tămăduiesc bolnavii, apără semănăturile de grindină.

Dar haideti sa vedem si din punct de vedere fitoterapeutic:

Ca si plante, sânzienele cresc în toată țara și mai sunt cunoscute sub numele de drăgaică, floarea lui Sântion.  Sunt folosite de sute, poate chiar de mii de ani în tratamentul bolilor de ficat, al reumatismului, al bolilor tiroidiene, renale și nervoase. Sânzienele sunt unele dintre puținele plante erbacee la care structura chimică nu justifică decât o parte dintre efectele curative observate experimental. De altfel, acesta este motivul pentru care multe cărți de fitoterapie se feresc să vorbească prea mult despre această plantă.

Sânzienele galbene fac parte dintre plantele cu cele mai variate întrebuințări în medicina tradițională românească. În Oltenia se folosesc împotriva herniei, a afectiunilor tiroidiene și a afecțiunilor febrile. În Țara Făgărașului sânziana este indicată in hepatită și boli nervoase. În Moldova se folosește contra bolilor de piele și a așa-numitelor „boli lumești” (bolile venerice).

În Năsăud oamenii o apreciază pentru efectele contra reumatismului.

Actiuni farmacologice: diurectic, spasmolitic, astrigent si cicatrizant.

Se pot folosi intern, sub forma de infuzie , tinctura si  extern sub forma de unguente, bai

Sânzienele fac minuni pentru frumusețe. Se spune că scăldatul în infuzie de flori de sânziene transferă farmecul și magia acestora asupra femeilor. Cel mai potrivit moment pentru a face baie de sânziene, pentru înfrumusețare, este cu două zile înainte de luna plină, seara. După baie, folosiți un unguent de sânziene. Masajul pielii se face de jos în sus, cu mișcări line, apăsate, uniforme. Mișcările se fac cu toată palma, în sensul circulației venoase, spre inimă. Pielea trebuie să fie umedă în timpul masajului.

Contact Us!